About

Assalamualaikum and hello. As the admin of this page, I would like to convey my gratitude and appreciation for visiting my webpage. Internet as a medium of sharing and therefore, i would like to take this opportunity as the best medium for sharing my knowledge and thought. Feel free to leave comments. Hope you enjoy my writing.Read more about me »

Soalan Killer!!

Family First Featured Work

Keep in touch

RSS Feed Twitter Facebook

Subscribe via email

stayup all over da nyte!!!!

29 April 2009

JOM qiam....


73:1-10
  1. Hai orang yang berselimut (Muhammad), 
  2. Bangunlah (untuk sembahyang) di malam hari[1525], 
  3. kecuali sedikit (daripadanya),(yaitu) seperduanya atau kurangilah dari seperdua itu sedikit.
  4. Atau lebih dari seperdua itu. dan Bacalah Al Quran itu dengan perlahan-lahan.
  5. Sesungguhnya kami akan menurunkan kapadamu perkataan yang berat.
  6. Sesungguhnya bangun di waktu malam adalah lebih tepat (untuk khusyuk) dan bacaan di waktu itu lebih berkesan.
  7. Sesungguhnya kamu pada siang hari mempunyai urusan yang panjang (banyak).
  8. Sebutlah nama Tuhanmu, dan beribadatlah kepada-Nya dengan penuh ketekunan.
  9. (Dia-lah) Tuhan masyrik dan maghrib, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Maka ambillah dia sebagai Pelindung.
  10. Dan Bersabarlah terhadap apa yang mereka ucapkan dan jauhilah mereka dengan cara yang baik.
lesson 1
qiam bukan sekadar qiam (bangun tengok bola, study, tgk movie n etc.) tapi ihya' allail (menghidupkan malam) dengan zikr,
tahajjud, hajat n so on

lesson 2
qiam pd 2/3 malam. (coz time 2 suasane romantik, calming with fresh air)

lesson 3
bace quran hendaklah tartil (slow2 n romantik; bace sampai nangesh!!! wa wa wa)
reason; low air pressure during night, with fresh air causing our voice seems like teramat sedap (macam korang nyanyi
dalam toilet, suare macam sedap kot)
credit; zahid comel!!! (physic theory in islam)

lesson 4
qiam can build ur leadership
premis 1 ::leader = making an extraordinary thing
premis 2 ::qiam = an extraordinary thing
therefore, QIAM creates a leader
that's y in conquering Constantinople, Muhammad Al-fateh only choose those who r with leadership quality to fight
for ISLAM

lesson 5
siang hari kita disebukkan dengan TOK, world lit, ee, ia and etc. hehehe.... so waktu2 QIAM ni r kite bersama KEKASIH,
mencari KEKASIH n mendapatkan redha KEKASIH....

therefore, QIAM always....

wabit ent.
ds, streamyx hotspot....

10 komentar:

  1. MOHD ASHRAF berkata...

    SAlam sahabatku...pekhabar kamu...lme xdgr cite..moga sihat selalu...

  2. amyrah berkata...

    pasni bgn qiam~~

  3. Amin Rox berkata...

    then bangun qiam, jgn lupe bangun awal, jgn tido smpai ke petang lak.. (pesanan ke 6)

  4. Yard berkata...

    pesanan ke 7
    bgn qiam da smart..
    tp subuh terlewat.x guna jgk..ha3
    mskkn ar pesnn ak dgn amin dlm blog ko
    wakakaka

  5. alaq ashiqin berkata...

    salam...
    bile nak update blog nie???
    takan busy g panjat gng ledang lagi???

  6. Tanpa Nama berkata...

    nk link blog kamu..boleh?

  7. muhamad nazri berkata...

    nak link?
    no prob....

  8. Harithmkt90 berkata...

    salam wak nazri..wei..ada blog x kobar....camnilah sirr...

  9. muslim berkata...

    salam...
    jom qiam mlm ni!

  10. PeRaNTau berkata...

    salam...

    tumpang lalu ya wak~