About

Assalamualaikum and hello. As the admin of this page, I would like to convey my gratitude and appreciation for visiting my webpage. Internet as a medium of sharing and therefore, i would like to take this opportunity as the best medium for sharing my knowledge and thought. Feel free to leave comments. Hope you enjoy my writing.Read more about me »

Soalan Killer!!

Family First Featured Work

Keep in touch

RSS Feed Twitter Facebook

Subscribe via email

Media OH! Media

16 April 2011

Masih teringat lagi, peristiwa yang berlaku setahun lepas, waktu itu aku dan rakan-rakan sibuk membincangkan suatu topik yang bertajuk: MEDIA. Aku, Faiz dan Hisyam memang trio yang suka berdebat mengenai perihal T.O.K (theory of knowledge. subjek khas yang perlu dipelajari setiap pelajar IB). Puas kami berbalah hanya kerana perkataan MEDIA. Sememangnya 'media' amat penting sebagai 'medium' komunikasi dalam mengutarakan mahupun menyampaikan sesuatu berita. Tidak kiralah berita itu, tuntas, tepat ataupun berunsurkan propaganda, itulah dia yang dinamakan media.

Timbul persoalan di sini, apakah media itu suatu medium penyampai kebenaran? Sejauhmanakah media sebagai elemen penyampaian kebenaran membentuk mentaliti yang sihat kepada masyarakat umum? Dan sejauhmanakah nilai etika media dibolak-balikkan sebagai senjata politik untuk kesenangan sesebuah pihak semata-mata? Fikir fikirkan wahai rakan-rakanku.

Penulisan kali ini menyeru rakan-rakan berfikir akan kebenaran disebalik media. Ikuti karikatur dibawah untuk lebih menghayati apa yang saya ingin sampaikan


Sumber asal

Komen anda??

0 komentar: