About

Assalamualaikum and hello. As the admin of this page, I would like to convey my gratitude and appreciation for visiting my webpage. Internet as a medium of sharing and therefore, i would like to take this opportunity as the best medium for sharing my knowledge and thought. Feel free to leave comments. Hope you enjoy my writing.Read more about me »

Soalan Killer!!

Family First Featured Work

Keep in touch

RSS Feed Twitter Facebook

Subscribe via email

install arabic keyboard

27 Ogos 2009

Setiap kali orang melihat my lovely laptop,
ramai tanye, leh tulis arab ke?
of course boleh..
so dalam entri kali ini, ana akan berkongsi cara2 untuk install arabic pada laptop anda
memandangkan ramai menggunakan windows vista, jadi enti kali ini adalah berpandukan sistem operasi windows vista dan se7en. mudah sahaja, ikut langkah demi langkah

Step 1
Click Control panel > Reigonal and Language
Step 2
Step 3
under this tab, click on


Step 4
Simply click
Step 5

click OK
Step 6
Click Apply


Apply and enjoy using arabic keyboard in ur PC
you can just buy an RM5 arabic sticker or you can simply click on WIN logo, usually located at the bottom, left handside and simply type 'on-screen keyboard'
Alhamdulillah..
Serba sedikit perkongsian ini, diharpkan mampu membantu ikhwah2 n akhowat2
dalam melangsaikan urusan seharian..
no need to go to kedai komputer and pay up to RM50,
it was just 6 steps and you can enjoy using arabic keyboard..
epi fasting~
RamADHAN kaREem

10 komentar:

  1. JHaZKiTaRo berkata...

    dapat fly ke negara mana??

  2. muhamad nazri berkata...

    now ngah placement
    ana mintak ireland.. IUMC

  3. Harithmkt90 berkata...

    Salam..wak222...lawak post ko ngan ust tu..haha..nak kawin dah ker..alahai..masalh biasa je no..hang tok sah duk pikiaq lama2...kurangkan sms dengan wanita atas perkara yang tak patut..istikarah??..kata ustaz mungkin x perlu..tapi kita menentukan hidup kita atas keizinan Allah..kita perlu untuk istikarah tiap2 hari kalau boleh..sebab kini kita memimpin diri.dugaan terlampau banyak wak..aku pon diuji di kolej..aku tengah berperang gak ni..tapi tu la..kita jgn lepaih dari pergantungan penuh kepada Allah..nak kata ujian.tiap saat dalam hidup kita ni dugaan..istikarah ni pentin sebab nak buat keputusan dalam setiap saat dalam kehidupan kita...nak makan ke tak..nak tidoq ke tak..bukan istikarah tunggu nak kawin je..haha..nway, jiwa kita masih bergolak..pertarungan antara dakwah dan cinta...sepatutnya 2 ni boloeh disatukan tapi hari ini dua perkataan ini terpisah kerana melangari syariat ALlah..btw, selamat menyambut ramadan nazri..rindu nak jumpa ko n kawan2 lain...banyak benda gak aku nak borak..rahsia kita la..hahahahaha

  4. muhamad nazri berkata...

    harith MKT:

    mung saloh post komen da~
    haha
    rahsie kite..
    ok2
    11 to 13 ni kitorang wat CAS kat SDAR
    jom~

  5. Harithmkt90 berkata...

    Apsal salah lak...aku maleh nak tulih kat bawah..nanti kko x perasan..aku buat kek ateih..aduyai..wah..bulan sembilan la...tgk keadaan aku exam bile..papehal kontact aku...

  6. alJabal berkata...

    bro, ana pun ada buat posting ttg arabic keyboard ni quite some time ago.

    http://jabalnurr.wordpress.com/2008/04/17/arabic-keyboard-settings/

  7. PeRaNTau berkata...

    salam...jzkk wak...
    hehe...

    ireland eh?
    sblah je tu...bleh tolong faez kat sana nnt... :D

  8. ...zUlaIkHA... berkata...

    wah..ni bru blog budak it!

    thankz for da it info sharing...(^_^)

  9. muhamad nazri berkata...

    insya Allah
    i'll add more tutorial here
    thankz 4 da sspport

  10. Tanpa Nama berkata...

    Some may feel squeamish about eating it, but rabbit has a fan base that grows as cooks discover how easy they are to raise — and how good the meat tastes.